Domov arrow Kems svetuje
četrtek, 20 januar 2022
Kems
Domov
O podjetju
Povabi prijatelja
Kontakt
Lokacija
Mešanje barv
Kems svetuje
Prodajni program
Katalog izdelkov PDF
Katalog izdelkov
Napotki zaščite Natisni E-pošta

Zaščita lesa

Na nezaščiten les močno vpliva okolje. Temperaturne spremembe in vlaga povzročajo krčenje in raztezanje lesa, UV žarki pa vplivajo na barvo in hrapavost. Les postane ranljiv in dovzeten za zajedalce. Napadejo ga insekti in mikroorganizmi, kot sta hišna goba in modra plesen. Predmeti izgubljajo kvaliteto in estetsko vrednost. Trajnost peremazov, ki lesene predmete ščitijo pred vremenskimi vplivi je odvisna tudi od lege in načina vgradnje.

Redčilo Les hitreje propada, če je obrnjen proti jugu ali zahodu, saj je bolj izpostavljen direktnemu vpadu sončnih žarkov in posledično višjim temperaturam. Odpornost se zmanjša tudi, če je vgrajen horizontalno. Kadar je les tako izpostavljen, je treba zaščito pogosteje obnavljati.

OgrajaStanovanje

Obnavljanje je enostavno, saj je stari premaz pred novim nanosom potrebno le dobro očistiti umazanije. Površina mora biti suha. Če so predmeti zunaj naj bo dan, ki ga izberete za barvanje brez dežja ali megle, barvanje izvedite, ko se posuši jutranja rosa.

Les, privlačen in vsestranski naravni vir, bo zadržal svojo naravno lepoto in nam dolgo služil, če bo pravilno zaščiten pred vsemi vplivi, vendar pa sta način in vrste zaščite odvisna od vrste lesa, lokacije, na kateri se les uporablja in stopnje izpostavljenosti lesa zunanjim vplivom.

Zaščita kovin

Nezaščiteni kovinski predmeti imajo omejeno življensko dobo. Voda in zrak povzročata rjo, zato je železne predmete potrebno zaščititi s temeljnim antikorozijskim premazom, preden nanesemo dekoracijski premaz.

Železna vrataŽelezoŽelezne predmete, ki jih barvate je potrebno očistiti rje, najbolje s peskanjem ali brušenjem. Aluminijaste medeninaste in bakrene izdelke se očisti z redčilom. Paziti je potrebno, da se površine ne poškoduje z žičnatimi krtačami ali kovinskimi volnami. Za čiščenje je potrebno uporabiti krpo iz sintetičnih vlaken.

Na površino, zaščiteno pred rjavenjem, nanašamo pokrivne barve ali emajle, ki dajo površini želeni dekorativni učinek - barvni ton in stopnjo sijaja - in jo ščitijo pred zunanjimi vplivi.

 
Izdelki Kems
KEMOSOL Sodobna impregnacija lesa
KEMOSOL Sodobna impregnacija lesa


Sandolin Kemix univerzal
Sandolin Kemix univerzal


Sandolin Kemix - debeloslojna lazura
Sandolin Kemix - debeloslojna lazura


Laneni firnež
Laneni firnež


Laki za parket
Laki za parket


Emajli za les in kovino
Emajli za les in kovino


Razredčilo
Razredčilo


© 2022 Kems d.o.o.